ROTTERDAM/DORDRECHT - Het ontslag van drie politiemensen van het korps Zuid-Holland-Zuid wegens betrokkenheid bij uitstapjes ver buiten de regio is volgens politievakbond ANPV "disproportioneel" en "grotesk". De imagoschade die het korps is berokkend, noemde voorzitter R. Tournier zondag onvoldoende reden voor de straf.

Agenten van de politie Zuid-Holland-Zuid maakten in december en januari drie uitstapjes naar toeristische trekpleisters in Amsterdam en een politiestudentenfeest in Rotterdam. Hun reislust werd ontdekt omdat ze op weg naar de hoofdstad twee keer werden geflitst. Wegens ernstig plichtsverzuim werden een agent en twee brigadiers die weigerden in te grijpen, ontslagen.

De ANPV vermoedt dat een denigrerende column van misdaadverslaggever Peter R. de Vries aanleiding is voor de zware maatregel. Tournier noemt dat onjuist. "Niet de overtreding maar de imagoschade lijkt de oorzaak van het ontslag."

De snelheidsovertredingen, de uitstapjes in diensttijd buiten de regio en de onderlinge discriminerende en seksistische telefoongesprekken, bieden op zichzelf volgens de politiebond niet genoeg aanleiding voor ontslag. Bovendien meent voorzitter Tournier dat de verkeerde dienders zijn gestraft omdat brigadiers geen leidinggevende functie hebben.