DEN HAAG - Het LPF-Kamerlid Janssen van Raay gaat er vanuit dat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn zijn misdaad heeft gepleegd in opdracht van fundamentalistische moslims. Hij heeft gewoon gefungeerd als huurmoordenaar, denkt de parlementariër.

"Volkert van der G. voldoet aan het type van de huurmoordenaar. Hij had zijn vluchtroute heel goed voorbereid, hij zwijgt en rekent er waarschijnlijk op dat hij binnen een jaar door zijn opdrachtgevers wordt bevrijd. Ik heb geen aanwijzingen, maar het is mijn inschatting. Het is onwaarschijnlijk dat hij een fanatieke idealist is, want die claimen hun daad altijd."

Janssen van Raay heeft geen duidelijke voorstelling van de moslimgroepering die verantwoordelijk zou zijn. Het zou Al-Qaeda kunnen zijn, een groep uit Saudi-Arabië maar ook een club uit eigen land. "Fortuyn heeft de islam ongelofelijk beledigd en als je dan hoort wat die imams hier prediken." Janssen van Raay wijst er overigens op dat het fanatieke deel van de moslims volgens hem uiterst klein is.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat het onderzoek naar de moord op Fortuyn leidt, is uiterst verbaasd over de uitlatingen van Janssen van Raay. "Ik ben benieuwd waar hij zich op baseert. Het is absolute onzin", zegt een woordvoerder.

Justitie heeft volgens hem geen enkele aanwijzing dat Van der G. een huurmoordenaar is. "Natuurlijk is de vraag of er meer mensen bij de moord betrokken zijn onderdeel van het onderzoek maar er is tot dusver niets wat wijst in deze richting", aldus de woordvoerder.