DEN BOSCH - Het is de nacht van zaterdag op zondag rustig gebleven in de Graafsewijk in Den Bosch. De grote toeloop van publiek heeft niet tot noemenswaardige incidenten of opstootjes geleid, verklaarde een woordvoerder van de politie zondagochtend. Omstreeks 4.00 uur heeft de enorme macht mobiele eenheid Den Bosch verlaten, twee uur later werd de wijk vrijgegeven.

Burgemeester A. Rombouts sloot de wijk zaterdag aan het eind van de middag hermetisch af. Mensen die er niet wonen of werken, kwamen er vanaf dat moment niet meer in.

Zaterdagavond werden toch zeker zestien mensen aanghouden. Het ging om personen die zich niet konden identificeren of om relschoppers die de politie herkende van de ongeregeldheden op donderdag- en vrijdagavond.

Noodverordening

Vanuit het hele land waren meer dan driehonderd ME'ers naar Den Bosch gekomen om een speciale noodverordening te handhaven. Er gold een samenscholinsverbod en de politie had toestemming om preventief te fouilleren. De toegang tot de Graafsewijk was zondagochtend weer vrij, maar de noodverordening blijft gelden.

De ongeregeldheden onstonden donderdag na een uitzending van het SBS6-programma Probleemwijken. Na de uitzending over hun wijk gooiden de bewoners donderdagavond de ruiten in van een huis. De agressie richtte zich op de woning omdat de huurder in de uitzending zei dat hij wel eens seks had gehad met zijn stiefdochter. De politie moest ingrijpen om het weer rustig te krijgen. Vrijdagavond keerde de woede van jongeren zich tegen de politie.

Het totaal aantal aanhoudingen in drie dagen staat na zaterdagavond op 73.