SCHIPHOL - Een vliegtuig van de KLM is zaterdag toegang tot het Amerikaanse luchtruim geweigerd. Aan boord van het toestel waren twee passagiers die de Verenigde Staten niet in het land willen hebben. Het vliegtuig dat met 278 passagiers op weg was naar Mexico, keerde noodgedwongen naar Schiphol terug, verklaarde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij op zondagochtend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het toestel naderde Canada toen de piloot kreeg te horen dat hem toegang tot het Amerikaanse luchtruim werd geweigerd. Bijtanken en omvliegen was niet mogelijk en daarom is het vliegtuig teruggevlogen.

De KLM controleert passagierslijsten altijd op de aanwezigheid van ongewenste gasten. "Maar kennelijk verschilt onze informatie van die van de Amerikaanse autoriteiten", concludeerde de woordvoerder. Het is volgens hem de eerste keer dat dat gebeurt en hij spreekt daarom van een incident.

Opheldering

"Wij zijn benieuwd hoe de Amerikanen aan de informatie zijn gekomen. Met justitie gaan we de Amerikaanse autoriteiten om opheldering vragen."

De verdachte passagiers zijn op Schiphol niet aangehouden, omdat daar volgens de Nederlandse politie en justitie geen aanleiding voor was. Over hun nationaliteit doet de KLM geen mededelingen. Waar ze van worden verdacht, is evenmin duidelijk. "Zij zijn via Engeland terug naar het land van herkomst gevlogen. Ook daar zijn zij de toegang niet geweigerd. Waarom dan wel voor de Verenigde Staten is ons niet duidelijk."

De andere reizigers zijn opgevangen in een hotel en zaterdag met een ander toestel alsnog naar Mexico vertrokken. Ze zijn daar zondag met een dag vertraging gearriveerd.