DEN BOSCH - In de Graafsewijk in Den Bosch, waar eerdere ongeregeldheden op vrijdag- en donderdagavond tientallen arrestaties tot gevolg hadden, heeft de politie zaterdagavond zestien aanhouding verricht. Het ging om mensen die zich niet konden identificeren of om relschoppers die de politie herkende van de voorgaande avonden.

Ooggetuigen meldden rond 22.00 uur dat er de nodige mensen op straat waren, volgens de politie vooral "reltoeristen". Aan weerszijden van de Graafseweg stonden groepjes jongeren samengeschoold. De politie was met veel manschappen op de been. In de wijk zelf staat bijna op elke hoek van de straat wel een agent. De sfeer in de wijk is rustig vergeleken met de twee voorgaande dagen.

Afsluiting

Burgemeester A. Rombouts had de wijk zaterdagmiddag om 17.00 uur laten afgrendelen. Op de toegangswegen naar de wijk houdt de politie preventieve verkeerscontroles. Verder geldt er een samenscholingsverbod en heeft de burgemeester met een speciale noodverordening ook preventief fouilleren in de Graafsewijk mogelijk gemaakt.

Relschoppers

De controle van de toegangswegen is bedoeld om te voorkomen dat relschoppers van buiten de Graafsewijk naar de buurt gaan om daar overlast te veroorzaken. Volgens de burgemeester was op de voorgaande avonden maar een beperkt aantal buurtbewoners zich te buiten gegaan door zich bij de relschoppers aan te sluiten.

Probleemwijken

De ongeregeldheden waren ontstaan na een uitzending van het SBS-programma Probleemwijken. Na de uitzending over hun wijk gooiden bewoners donderdagavond de ruiten van een huis in. De agressie van de buurtbewoners richtte zich op het huis van een man die in de uitzending zei dat hij wel eens seks had gehad met zijn stiefdochter. De politie moest ingrijpen om het weer rustig te krijgen.

De volgende avond was weer veel politie aanwezig. Relschoppers gooiden met stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. Vier politiemensen en een cameraman van de regionale omroep raakten lichtgewond. In totaal had de politie vrijdagavond 57 mensen opgepakt.