HAARLEM - Bisschop Jozef Punt heeft zaterdag in de rooms-katholieke basiliek Sint-Bavo in Haarlem een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan de paus geleid. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder anderen kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en burgemeester J. Pop van Haarlem.

Bisschop Punt nam tijdens de dienst onder meer de levensloop van de paus door en refereerde daarbij ook aan de aanslag in 1981, waardoor de paus zwaargewond raakte. Er waren in de basiliek ruim vijfhonderd mensen aanwezig.

Toen de KGB de paus wilde laten vermoorden, greep Maria volgens Punt persoonlijk in. "De KGB rekende niet op de kracht van de hemelse moeder, die de richting van de kogel veranderde", aldus de bisschop over de moordaanslag.

Zijn eenvoud

De bisschop roemde de paus om zijn eenvoud en noemde hem een mondiaal geestelijk leider, die ijverde voor toenadering tussen de religies. "Deze paus heeft historische stappen gezet."

De bisschop van Haarlem zei dat hij de laatste dagen met verbazing en fascinatie op televisie naar de taferelen in Rome had gekeken. "Niet de rouw, maar de vreugde overheerst. Deze paus heeft groots geleefd en hij mocht groots sterven."

Secularisatie

Volgens Punt valt het met de secularisatie mee. "Deze wereld is veel minder geseculariseerd dan wij denken. De mens heeft in zijn diepste wezen een ongeneeslijk religieus besef."

Prinses Máxima nam deel aan de communie, de kroonprins niet. Aan het eind van de mis waren de aanwezigen een minuut stil om de paus te herdenken.