VATICAAN - De kardinalen hebben met onmiddellijke ingang een mediastilte afgekondigd. Dat heeft woordvoerder Navarro-Valls van het Vaticaan zaterdag meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de kardinalen. De mediastilte zal tot aan het conclaaf duren.

Na het begin van het conclaaf op 18 april, waar de nieuwe paus zal worden gekozen, mogen de kardinalen helemaal geen contact meer met de buitenwereld hebben.

Geen interviews

De woordvoerder vroeg journalisten de kardinalen niet meer te benaderen voor interviews. Hij zei dat de beslissing niet moet worden uitgelegd als een belediging van de media, maar als een gebaar van "grote verantwoordelijkheid". De kardinalen beginnen nu een periode van "stilte en gebed", aldus Navarro-Vals.

Slechte gezondheid

Overigens is het aantal kardinalen dat zal kunnen stemmen over de nieuwe paus tijdens het conclaaf inmiddels gedaald van 117 tot 115. Twee kardinalen, de Filipijnse Jaime Sin, en de Mexicaanse Suarez Rivera, hebben laten weten niet naar Rome te kunnen komen in verband met hun slechte gezondheid. Alleen de kardinalen die jonger zijn dan tachtig jaar mogen hun stem uitbrengen voor een nieuwe paus.