DEN BOSCH - Het gebied Bartjes-Zuid in de Graafsewijk in Den Bosch is zaterdag vanaf 17.00 uur hermetisch afgesloten. Alleen mensen die in deze wijk wonen of werken, mogen langs de politieafzetting. Burgemeester A. Rombouts hoopt met deze maatregel het 's avonds rustig te houden, na twee achtereenvolgende avonden met ongeregeldheden.

Sinds de SBS-uitzending van het programma Probleemwijken donderdagavond is het onrustig in de Graafsewijk. Na de uitzending over hun wijk gooiden bewoners de ruiten van een huis in. De agressie van de buurtbewoners richtte zich op het huis van een man die in de uitzending zei dat hij wel eens seks had gehad met zijn stiefdochter. De politie moest ingrijpen om het weer rustig te krijgen.

De volgende avond was weer veel politie aanwezig. Dat kon echter niet voorkomen dat er opnieuw rellen uitbraken. Bewoners gooiden met stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. Vier politiemensen en een cameraman van de regionale omroep raakten licht gewond.

Arrestaties

In totaal heeft de politie vrijdagavond 57 mensen opgepakt. Ongeveer twintig verdachten zitten nog vast wegens openlijke geweldpleging, zei officier van justitie R. Tiebosch. Van de 57 arrestanten kwamen er 44 van buiten de Graafsewijk en waren er dertien minderjarig, aldus korpschef E. Akerboom.

ME

De mobiele eenheid van de politie gaat zaterdagavond met nog meer personeel dan vrijdagavond de orde in de wijk handhaven, zei de korpschef. Vrijdagavond waren er tweehonderd ME'ers actief.

Preventief fouilleren

Met een speciale noodverordening heeft de burgemeester ook preventief fouilleren in de Graafsewijk mogelijk gemaakt. Verder blijft een samenscholingsverbod gelden en tolereert de politie niets. De bewoners kregen zaterdagmiddag een brief van de burgemeester, waarin hij de maatregelen aankondigde. Vanaf het moment van de afzetting zijn vijf aanhoudingen verricht voor onder meer het beledigen van de politie en het niet kunnen identificeren.

De bewoners van de buurt zijn niet te spreken over de afzetting, omdat zij zelf niet de oorzaak zijn van de ongeregeldheden van vrijdagavond. De bewoners zijn vooral boos op programmamakers van SBS6. Ze zijn ervan overtuigd dat de uitzending van het SBS6-programma Probleemwijken de daarop volgende ellende heeft veroorzaakt.

Uitlokken

De rellen van vrijdag zijn niet ontstaan als gevolg van arrestaties die de politie vlak daarvoor uitvoerde in verband met de ongeregeldheden een dag eerder, zeggen gemeente en politie. De rellen braken na 21.15 uur uit, en werden uitgelokt door mensen van buiten de wijk, aldus Rombouts.

Vandalen van buiten de wijk mengden zich volgens Akerboom tussen de buurtbewoners en begonnen met flessen, vuurwerk en stoeptegels te gooien, waarna de confrontatie uit de hand liep. Volgens de burgemeester is maar een beperkt aantal buurtbewoners zich te buiten gegaan door zich bij de relschoppers aan te sluiten.

Geen herhaling SBS

SBS heeft besloten de herhaling van het programma over de Graafsewijk niet uit te zenden. De herhaling stond voor woensdagavond op SBS 6 geprogrammeerd. De burgemeester heeft nog geen beslissing genomen over juridische stappen tegen de zender.