WINDSOR - De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles hebben elkaar zaterdag het jawoord gegeven. Duizenden belangstellenden hadden het paar opgewacht. Het is 35 jaar geleden dat de vonk tussen de nu 56-jarige Charles en de een jaar oudere Camilla voor het eerst oversprong.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij het burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis van Windsor traden Charles' zoon William en Camilla's zoon Tom op als getuigen. Daarna volgde de kerkelijke inzegening door de aartsbisschop van Canterbury op Windsor Castle, in het bijzijn van koningin Elizabeth.


De huwelijksreis voert het kersverse bruidspaar naar Schotland

Boetedoening

Trouwen in de kerk mocht niet, omdat zowel Charles als Camilla is gescheiden, en Camilla's ex - Andrew Parker Bowles - nog in leven is. Tijdens de dienst spraken de echtelieden de strengste akte van boetedoening uit die de Anglicaans bijbel bevat. Daarmee deden zij boete voor hun beider echtscheidingen, die werden veroorzaakt door de relatie die zij al voor hun huwelijken hadden.

Koningshuizen

Onder de achthonderd genodigden voor het huwelijk waren vertegenwoordigers van tal van koningshuizen. Prins Constantijn en prinses Laurentien vertegenwoordigden het Nederlandse. Het huwelijk zou aanvankelijk vrijdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld in verband met de uitvaart van paus Johannes Paulus II. Dat uitstel heeft de beveiligingskosten zo ongeveer verdubbeld. Enkele honderden veiligheidsmensen bewaakten de festiviteiten in Windsor Castle.


De bruid en bruidegom in het bijzijn van koningin Elizabeth na de kerkelijke inzegening

Naaktlopers

In Windsor waren zaterdag ongeveer 2500 journalisten aanwezig. Volgens de politie waren bovendien circa 20.000 belangstellenden naar Windsor gekomen. Voor Charles' eerste huwelijk, in 1981 met Diana Spencer, waren 600.000 mensen op de been. De politie arresteerde fluks een naaktloper en er waren enkele protesten van homo's die Charles tweede huwelijk aangrepen om ertegen te protesteren dat zij in Groot-Brittannië helemaal niet mogen trouwen.

Huwelijksreis

Camilla Parker Bowles is al meer dan dertig jaar een zeer goede vriendin van de Britse kroonprins Charles. Ze heeft drie keer een liefdesrelatie met hem gehad voordat ze, na de echtscheiding van Charles en Diana, definitief de rol van Charles' geliefde kreeg. Ze mag zich nu prinses van Wales noemen. Die titel was eerder weggelegd voor Charles eerste vrouw. De huwelijksreis voert het kersverse bruidspaar naar Schotland.

Jurk

Het paar werd gereden in een Rolls Royce Phantom VI uit 1962. Bij het burgerlijke huwelijk droeg de bruid een ivoorkleurig ensemble (chiffon jurk met zijden jas) van het ontwerpersduo Robinson Valentine. Philip Treacy maakte de hoed en Linda Bennett de schoenen. De bruidegom droeg een traditioneel jacquet. Tijdens de kerkelijke inzegening was Camilla gekleed in een lange zijden, porseleinblauwe mantel met sleep en klein opstaand kraagje, geborduurd met gouddraad, met daaronder een japon van dezelfde kleur.

Media

Britse media berichten in hun zondagedities positief over het huwelijk. The Observer noemt Camilla een "vaak belasterde dame" die uit de schaduw trad op "een bijna volmaakte trouwdag". The Daily Mirror constateert dat de echtelieden "zeer verliefd" leken, nadat ze elkaar in het gemeentehuis van Windsor het jawoord hadden gegeven. De krant meldt dat Charles ontspannen oogde en dat Camilla "duidelijk gelukkig" was. The Times schrijft dat Camilla straalde en dat zelfs prins Charles een lach op zijn "zo vaak gepijnigde gezicht" wist te toveren.

Televisiekijkers

In Nederland keken zaterdag in totaal bijna 1,9 miljoen mensen naar de rechtstreekse uitzending van het huwelijk. De voltrekking was te volgen op zowel Nederland 2 als op SBS6. Het burgerlijk huwelijk dat in besloten kring werd gesloten in het gemeentehuis van Windsor werd op Nederland 2 gevolgd door 1,3 miljoen mensen, bleek zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Naar de kerkelijke inzegening keken bij de publieke omroep nog iets meer mensen: ruim 1,5 miljoen. De extra uitzending van SBS6 Shownieuws met rechtstreekse beelden van de plechtigheid op Windsor Castle werd gevolgd door 350.000 televisiekijkers.