WILLEMSTAD - Met een overweldigende meerderheid heeft de bevolking van Curaçao vrijdag gekozen voor een autonome status. In een referendum over de staatkundige toekomst ging 54,4 procent van de 114.500 stemgerechtigden naar de stembus.

Van de stemgerechtigden koos 68 procent voor optie A, een status aparte. Optie D, integratie in Nederland eindigde op de tweede plaats met 23 procent van de stemmen. De andere opties, complete onafhankelijkheid en behoud van de Nederlandse Antillen trokken nauwelijks stemmen, respectievelijk 5 en 4 procent.

Door deze uitslag is een tweede ronde niet nodig. Voor een winnende optie in de eerste ronde was meer dan 50 procent van de stemmen nodig.

Sint Eustatius

Met een overweldigende meerderheid heeft de bevolking van Sint Eustatius vrijdag gekozen voor behoud van 'een Nederlandse Antillen'. Gezaghebber Hyden Gittens maakte bekend dat 76,6 procent een Nederlandse Antillen 'nieuwe stijl' wil.

Een meerderheid voor die optie was verwacht. Sint Eustatius is daarmee het enige eiland dat binnen het bestel van de Antillen wil blijven. "Over wat dat precies betekent, moet nu onderhandeld worden", aldus Gittens.

Van de 1411 stemgerechtigden ging uiteindelijk 56 procent naar het stemlokaal.