BIRMINGHAM - De man die beschuldigd wordt van de bomaanslag in Atlanta tijdens de Olympische Spelen van 1996, is bereid schuld te bekennen. In ruil daarvoor krijgt hij niet de doodstraf. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag bekendgemaakt.

De 38-jarige Eric Rudolph werd twee jaar geleden aangehouden in verband met de aanslag in Atlanta, waardoor een vrouw om het leven kwam en honderd mensen gewond raakten. Hij wordt ook verdacht van een aanslag op een abortuskliniek in Alabama, waarbij eveneens een dode viel, en een op een homobar.

Doodstraf

Federale aanklagers wilden de doodstraf eisen tegen de man. Die krijgt nu levenslang, zonder kans op vervroegde vrijlating. Onderdeel van de deal is ook dat hij Justitie de plek aanwijst waar hij zijn voorraad van circa 113 kilo explosieven heeft verborgen. De selectie van de jury in het proces tegen Rudolph was net twee dagen aan de gang.

Rudolph werd in mei 2003 gearresteerd in de staat North Carolina, na een vijf jaar durende klopjacht die 30 miljoen dollar had gekost. Vermoed wordt dat hij zich ook ondergronds schuil heeft gehouden. Rudolph is een expert op het gebied van overlevingstechnieken.

Racistisch

Hij staat bekend als racistisch, antisemitisch en homofoob. In het gebied waar hij werd gepakt, kon hij rekenen op aanzienlijke steun van de plaatselijke bevolking. Na zijn arrestatie plaatste een lokale restauranteigenaar een groot bord langs de weg om mensen op te roepen voor Rudolph te bidden.