DEN BOSCH - De politie heeft in verband met de rellen donderdag- en vrijdagavond in de Graafsewijk in Den Bosch ruim veertig mensen opgepakt. Bij een van de verdachten thuis vond de politie vier molotov-cocktails. Die zijn in beslag genomen, aldus een politiewoordvoerder zaterdagmorgen. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

In de buurt Bartjes-Zuid, onderdeel van de Graafsewijk, braken vrijdagavond voor de tweede achtereenvolgende avond ongeregeldheden uit. Bewoners gooiden met stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. Vier politiemensen en een cameraman van de provinciale omroep raakten licht gewond.

Samenscholingsverbod

Burgemeester A. Rombouts stelde eerder vrijdag een samenscholingsverbod en meer politietoezicht in naar aanleiding van rellen donderdagavond. Vrijdagavond kondigde hij een noodverordening af op basis waarvan mensen die nog op straat waren, konden worden aangehouden.

De politie was vrijdag aan het begin van de avond met dertig agenten de wijk ingetrokken uit het oogpunt van preventief toezicht. Toen groepen mensen samenschoolden en met voorwerpen naar de politie begonnen te gooien, zette de politie drie ME-pelotons in. Tijdens diverse charges sneuvelden ruiten van woningen en werden auto's en straatmeubilair vernield. Na middernacht keerde de rust terug in de wijk.

In Bartjes-Zuid was het donderdagavond ook al onrustig geweest. Bewoners gooiden de ruiten van een huis in na een uitzending van het SBS-programma Probleemwijken met de Graafsewijk als middelpunt. De agressie van de buurtbewoners richtte zich op het huis van een man die in de uitzending zei dat hij wel eens seks had gehad met zijn stiefdochter.

De vlam sloeg donderdag in de pan na de uitzending, toen op de Graafseweg groepjes buurtbewoners bijeen kwamen. Zij trokken wijk in en gooiden ruiten van de woning van de pedofiel in en sjouwden huisraad naar buiten. Om half een werd de ME de wijk ingestuurd. De politie hield een persoon aan, die voorwerpen naar agenten gooide.

In de Bossche wijk kwam het in december 2000 ook tot ongeregeldheden. Die ontstonden nadat de Bosschenaar Pierre Bouleij door een politiekogel was omgekomen.