CAIRO - Een tot nu toe onbekende moslimgroep heeft vrijdag de aanslag opgeëist die de dag ervoor in de Egyptische hoofdstad Caïro werd gepleegd. Bij de aanslag op de toeristenmarkt kwamen drie mensen om het leven, onder wie de dader.

De groep, die zichzelf de 'Islamitische Brigades in het Land van de Nijl' noemt, schrijft in een verklaring op internet dat de aanslag een protest is tegen de "tirannie" van de Egyptische president Mubarak en het Amerikaanse optreden in de regio. De groep zegt binnenkort met videobeelden van de aanslag te komen. De authenticiteit van de verklaring kon niet worden geverifieerd.

Het aantal doden door de aanslag steeg vrijdag naar drie. Een Amerikaanse toerist die donderdag gewond was geraakt, bezweek in het ziekenhuis, meldden de Egyptische autoriteiten.

De bomaanslag heeft ook het leven aan een Française gekost. De dader is een Egyptenaar, wiens identiteit nog niet is vastgesteld. Zeventien andere mensen raakten gewond onder wie negen Egyptenaren, drie Fransen, drie Amerikanen, een Italiaan en een Turk.