De 48-jarige Amerikaanse man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van de Amsterdamse peuter Insiya, heeft geprobeerd om Nederland te verlaten. Robert B. heeft daarmee de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating geschonden en zit nu weer vast.

"Afgelopen donderdag werd de verdachte aangehouden toen hij het land probeerde te verlaten", bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie de berichtgeving van Het Parool aan NU.nl. "Vrijdag is hij voorgeleid en heeft de rechter hem weer voor negentig dagen in voorlopige hechtenis geplaatst."

Tijdens de gewelddadige ontvoering van Insiya uit het huis van de oma en de tante van het meisje in september 2016, werd de Amerikaan naar de grond gewerkt door een oplettende buurman. Twee andere mannen wisten te ontkomen met het meisje, dat ze daarna afleverden bij haar vader in India. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering. 

De rechtbank schorste in december vorig jaar de voorlopige hechtenis van B., de enige verdachte van de ontvoering die nog vastzat in Nederland, omdat er geen zicht is op een inhoudelijke behandeling van de zaak. Voorwaarde voor zijn vrijlating was wel dat hij zijn reispapieren inleverde en zich wekelijks meldde bij de reclassering.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten! Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update.