NEW YORK - Vrouwen die onbeschermd met een man vrijen, voelen zich over het algemeen prettiger dan wanneer hun partner een condoom gebruikt. Dat komt doordat met het sperma dat in de vagina terechtkomt, ook hormonen het lichaam van de vrouw binnendringen die de gemoedstoestand positief kunnen beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van de New York State University.

Onderzoeksleider Gordon Gallup onderzocht 293 studentes. Hij vroeg of zij met of zonder condoom seks hadden met een man. Ook onderwierp hij de vrouwen aan een test om hun algemene gemoedstoestand te meten.

Het bleek dat vrouwen die met condoom vrijden, een stuk ongelukkiger waren dan vrouwen die het zonder deden. Zelfs eventuele gedachten aan zelfmoord namen drastisch toe als de proefpersonen niet geregeld in aanraking kwamen met mannelijk zaad.

Onveilige seks

Gallup benadrukt dat hij met het onderzoek geen pleidooi houdt voor onveilige seks. "Het is duidelijk dat een ongewilde zwangerschap of een geslachtsziekte zwaarder weegt dan de positieve psychische effecten van sperma", aldus Gallup op de internetsite van het wetenschapsblad New Scientist. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior.