AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft Octave D. en Henk B. vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot achtereenvolgens 3,5 jaar en 3 jaar en 2 maanden cel voor de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in december 2002. De twee 32-jarige mannen hebben altijd ontkend iets met de roof te maken te hebben. Justitie had vijf en viereneenhalf jaar cel geëist tegen D. en B.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het hof zag in gevonden DNA-sporen en verklaringen van getuigen voldoende bewijs dat D. en B. Zeezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884) hebben gestolen.

Het hof veroordeelde de mannen ook tot het betalen van een schadevergoeding van 350.000 euro aan de Vincent Van Gogh Stichting voor de nog altijd spoorloze schilderijen.

De advocaten blijven bij hun standpunt dat de twee mannen erin zijn geluisd. Onbekenden zouden bij het museum dwaalsporen hebben achtergelaten in de vorm van een petje en een muts die van D. en B. afkomstig zijn. In beide hoofddeksels zijn DNA-sporen gevonden. "De zaak is afgedaan, maar niet opgelost" , aldus advocaat B. Ficq.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde D. en B. vorig jaar tot viereneenhalf en vier jaar gevangenisstraf voor de kunstroof.