ROME - Paus Johannes Paulus II is vrijdag te ruste gelegd in de crypte van de St. Pieter in Vaticaanstad. Dat gebeurde tijdens een ceremonie waarbij slechts een gering aantal kardinalen aanwezig was. De zaterdag overleden kerkvorst werd naar zijn laatste rustplaats gebracht na een uitvaartmis van ruim 2,5 uur, waaraan vele staatshoofden deelnamen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De gesloten kist met het lichaam van de kerkleider werd onder groot applaus van duizenden gelovigen naar buiten gedragen

De kist met daarin het lichaam van paus Johannes Paulus II werd vrijdag onder langdurig applaus weggedragen van het Sint Pietersplein naar de Sint Pieter. Ondertussen klonk het Magnificat (de lofzang van Maria). Ook de klokken van de Sint Pieter luidden.

God

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger, deken van het college van kardinalen, heeft vrijdag de ziel van de paus aan God toevertrouwd. Dat gebeurde aan het einde van de uitvaartplechtigheid.


'Dat de engelen u geleiden naar het paradijs'

Toen de kardinalen rondom de kist met daarin het lichaam van de paus gingen staan, klonk een minutenlang applaus. Ook scandeerden mensen de naam van de paus en riepen ze leuzen als 'Maak hem heilig'.

Engelen

Na de litanie van alle heiligen en smeekgebeden uit de Byzantijnse liturgie besprenkelde Ratzinger de kist. Na het laatste gebed klonk de hymne In Paradisum: "Dat de engelen u geleiden naar het paradijs, waar bij uw aankomst de martelaren op u zullen wachten en u brengen naar de heilige stad Jeruzalem".

Uitvaart

Op het plein voor de Sint Pieter in Rome begon vrijdagochtend de uitvaartmis voor paus Johannes Paulus II. De gesloten kist met het lichaam van de vorige week zaterdag overleden rooms-katholieke kerkleider werd onder groot applaus van duizenden gelovigen naar buiten gedragen en vlak voor de ingang van de kerk op het plein neergezet.

Op de kist lag een opengeslagen exemplaar van het Nieuwe Testament, waarvan de bladzijden willekeurig door de wind werden omgeslagen. Voorafgaande aan de plechtigheid werd het lichaam van de paus tijdens een ritueel in de Sint Pieter in de kist van cipressenhout gelegd. Dat gebeurde in aanwezigheid van enkele vooraanstaande kardinalen.


Veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij uitvaart paus op het Sint Pietersplein

Kardinalen

De begrafenismis in het Latijn, die de gebruikelijke rooms-katholieke liturgie bij uitvaarten volgde, duurde zo'n drie uur. Voorganger was de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger, deken van het college van kardinalen. De kardinalen die concelebreren, droegen rode gewaden.


Massa's gelovigen bij het Vaticaan

Honderdduizenden pelgrims

De machtigste leiders ter wereld en duizenden gelovigen verzamelden zich op het Sint Pietersplein. Toen het daglicht aanbrak, trokken vele honderdduizenden pelgrims naar het Sint Pietersplein, waardoor alle omliggende straten volledig volliepen.