VATICAANSTAD - Paus Paulus Johannes II wordt vrijdag begraven in de crypte onder de Sint Pieter in het Vaticaan. Een groot aantal wereldleiders woont de uitvaartmis bij.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Onder hen zijn zeker vijf koningen, vijf koninginnen, een kroonprins, een prins-gemaal, een groothertog en circa vijftig presidenten. De Verenigde Staten hebben behalve president Bush ook de oud-presidenten Bush en Clinton naar Vaticaanstad afgevaardigd.

Balkenende

Nederland vaardigt premier Balkenende af. Hij vertegenwoordigt ook het Koninklijk Huis. Het evenmin rooms-katholieke Britse koningshuis is vertegenwoordigd door kroonprins Charles en zeker drie gouverneurs-generaal, die de Britse vorstin in hun land vertegenwoordigen.

Namens het lutherse Denemarken wonen koningin Margrethe en prins Henrik en namens Zweden koning Karel Gustaaf en koningin Silvia de uitvaartdienst bij.

China Praktisch alleen China laat verstek gaan. Peking en het Vaticaan staan sinds de jaren vijftig op zeer gespannen voet met elkaar. Het Vaticaan heeft goede relaties met Taiwan. De leider van die volgens Peking rebelse provincie, Chen Shui-ban, maakt wel zijn opwachting in Vaticaanstad.

Het lichaam van de paus wordt in een eenvoudige cipressenhouten kist voor de uitvaart op de trappen voor de Sint Pieter geplaatst en aan het begin van de plechtigheid naar binnen gedragen. De plechtigheid duurt naar schatting drie uur.

Zeker 2000 mensen wonen de uitvaartmis in de Sint-Pieter bij, terwijl honderdduizenden de dienst op beeldschermen op pleinen in Rome kunnen volgen. Het stoffelijk overschot van de paus wordt na de dienst naar de crypte onder de kerk gedragen en daar begraven. Na Johannes Paulus' begrafenis vrijdag liggen de stoffelijke resten van 165 van de volgens officiële cijfers 264 pausen onder het monumentale bouwerk. De kerk is gebouwd op de plek waar de apostel Petrus begraven zou liggen.