DEN BOSCH - In de Graafsewijk in Den Bosch is het donderdagavond onrustig geweest. In een huis in de buurt werden ruiten ingegooid, waarop bewaking voor de woning is ingesteld. De politie heeft een persoon aangehouden, die voorwerpen naar agenten gooide.

Een politiewoordvoerster zei vrijdagmorgen vroeg dat het weer rustig in de wijk was. Ze liet weten dat de schermutselingen vermoedelijk verband hielden met een uitzending donderdagavond van SBS in de serie Probleemwijken. De uitzending van donderdag ging over de Graafsewijk.

Bouleij

In de Bossche wijk kwam het in december 2000 ook tot ongeregeldheden. Die ontstonden nadat de Bosschenaar Pierre Bouleij door een politiekogel was omgekomen.

In het donderdagavond uitgezonden SBS-programma kwamen bewoners aan het woord, die door de verhuurder uit hun woning werden gezet wegens het telen van wiet. Daarbij voerden de bewoners acties bij het huis van burgemeester A. Rombouts (CDA), en spraken ze met een wethouder. Toen dit gesprek niet naar tevredenheid van de bewoners verliep, kondigden ze harde acties aan.

Asociaal beleid

De bewoners verwijten de burgemeester een asociaal beleid. Ze vinden dat pedofielen en verkrachters beter behandeld worden dan mensen die een wietplantage in huis hebben. Bij uitzetting wegens wietteelt hebben de huurders drie jaar lang geen recht meer op een nieuwe huurwoning in Den Bosch. Daarover hebben de woningcorporaties in de Brabantse hoofdstad onderling afspraken gemaakt. De buurt eist dat de gemeente de huisuitzettingen voorkomt.

De agressie van de buurtbewoners richtte zich op het huis van een man die in de SBS-uitzending verklaarde dat hij wel eens seks had gehad met zijn stiefdochter. De politie had tevoren al het vermoeden dat er na de uitzending wat zou kunnen gebeuren in de Graafsewijk, aldus de woordvoerster. Daarom had de betreffende man het advies gekregen zijn huis te verlaten. Dat had hij gedaan.

Ook hield de politie al op voorhand voldoende personeel achter de hand om te kunnen ingrijpen. Buurtbewoners vernielden ruiten van het huis van de man en gooiden huisraad op straat. De politie maakte daaraan na korte tijd een einde. Tijdens de onrust zijn ook enkele brandjes gesticht. De brandweer heeft ze geblust of gecontroleerd laten uitbranden.