ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam en de VVD hebben donderdagavond extra garanties gevraagd om uit te sluiten dat er in de nieuwe Pauluskerk drugsverslaafden worden opgevangen.

De partijen deden hun verzoek in de raadscommissie Bestuur en Veiligheid. Verslaafden die nu nog terecht kunnen in de Pauluskerk, moeten vanwege de op handen zijnde nieuwbouw van de kerk worden ondergebracht in twee nog te realiseren dagopvangen en een nachtopvang.

Industrieterrein

De nieuwe Pauluskerk die naar verwachting in 2008 open gaat, heeft geen opvangfunctie. "Geslapen wordt er niet meer", aldus burgemeester Opstelten. VVD en Leefbaar Rotterdam stelden tevens voor om de nachtopvang niet in woonwijken te doen, maar op een industrieterrein. Leefbaar Rotterdam ziet daar het liefst ook de dagopvang komen.

De derde coalitiepartij, het CDA, heeft zich erbij neergelegd dat de dagopvang voor verslaafden in het centrum van de stad hoort omdat de verslaafden zich daar nu eenmaal ophouden.

Achteraf

De partij hamerde net als de coalitiepartijen op draagvlak bij omwonenden. "Je kunt het zoeken naar opvanglocaties niet alleen overlaten aan de projectontwikkelaar van de kerk. En betrek bewoners erbij voordat er een locatie wordt gekozen en niet pas achteraf zoals bij de opvang voor de vrouwen van de Keileweg", aldus D66.

Sloop

De commissie vreesde dat het zoeken naar geschikte nieuwe opvangplaatsen de sloop en nieuwbouw van de Pauluskerk zou kunnen vertragen. Volgens burgemeester Opstelten is dat niet aan de orde.

"Als er geen opvang is, wordt er wat mij betreft niet gesloopt. Doe je het wel dan krijg heb je een soort Perron Nul-situatie. Toen dat sloot was er geen opvang geregeld, dat willen we nu dus niet."