DEN HAAG - De belastingdienst heeft onlangs voor 1,5 miljard euro aan vermogen van Nederlanders in het buitenland opgespoord. Staatssecretaris Wijn van Financiën zal dat donderdagavond zeggen in het tv-programma NOVA.

Bij de fiscus was al een bedrag van 1,5 miljard aan zwart vermogen in het buitenland bekend. Daarover is zo'n 375 miljoen aan belasting, boete en heffingsrente binnengekomen. Volgens een woordvoerster van Wijn is te verwachten dat over het nieuw ontdekte geld een soortgelijk bedrag kan worden geïnd.

Ontduiken

De fiscus jaagt sinds 2002 actief op geld dat Nederlanders op buitenlandse rekeningen hebben gestort om de belasting te ontduiken. De nieuwe gegevens zijn onder meer afkomstig van de belastingdiensten in Luxemburg, België en Duitsland, maar ook uit niet EU-landen als de Verenigde Staten en Canada.

Jacht

Wijn zei in NOVA dat het Nederlands vermogen in het buitenland ook vaak zwart is verdiend. Hij kondigde verder aan dat de jacht op zwart geld dat is gebruikt voor een tweede huis in het buitenland onverminderd doorgaat.

Tienduizenden

"We hebben in Frankrijk nu inmiddels alle koopaktes van huizen die door Nederlanders zijn gekocht. Het zijn er enkele tienduizenden. Behalve van de Fransen krijgen we nu ook informatie van de Duitsers, Italianen en Spanjaarden over huizen van Nederlanders op hun grondgebied.

Je kan nog niet automatisch zeggen dat het zwart geld is, maar het gaat in elk geval om mensen die ons niet hebben verteld dat ze zo'n huis hebben."