SON - Oud-premier D. van Agt is "diep teleurgesteld" in het Nederlands koningshuis. Hij vindt het "onbegrijpelijk dat het koningshuis het kennelijk niet de moeite waard vindt" om vrijdag bij de uitvaart van de paus te zijn.

"Ik vind het een belediging dat het Koninklijk Huis niet aanwezig is in Rome", zei de oud-premier donderdag op Omroep Brabant.

Sterk

Veel Europese vorstenhuizen sturen een delegatie naar Vaticaanstad. "De Engelse delegatie komt dus sterk met Charles, Blair en de bisschop van Canterbury", aldus Van Agt, "De Verenigde Staten komen met drie presidenten."

Wereldformaat

Van Agt vindt het een onbegrijpelijke beslissing om geen lid van het Koninklijk Huis naar Rome af te vaardigen. "Ik vind dit een mispresentatie van Nederland." Volgens hem gaat het om een begrafenis van een staatshoofd van wereldformaat.

In 1978 tijdens het premierschap van Van Agt stierf Johannes Paulus I. Ook toen was het Koninklijk Huis niet aanwezig in Vaticaanstad. Volgens de oud-premier was dat te rechtvaardigen omdat die paus maar kort in functie was. "Prinses Irene en Carlos Hugo waren er wel, maar als prominente katholieken."