BENTELO - Bij een bergingsoperatie in het Overijsselse Bentelo van het oorlogsvliegtuig Short Stirling heeft de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht donderdag menselijke ribben en een schedel gevonden.

De Koninklijke Landmacht in Bussum stelt een nader onderzoek naar die resten in. Dat liet H. Spierings van de bergingsdienst weten.

Bommen

De Duitsers haalden het vliegtuig in 1942 neer. Nog steeds liggen vier bemanningsleden van de Engelse bommenwerper onder de grond in het buitengebied van Bentelo. De berging is ook bijzonder omdat er hoogst waarschijnlijk vier bommen, 1900-ponders, worden ontdekt.

Onduidelijk

Eerder deze week vond de bergingsdienst een horloge, een as van een landingsgestel en enkele zuurstoftanks. Het horloge is afkomstig van een van de bemanningsleden. Wanneer meer menselijke resten worden aangetroffen, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder kan de identificatie van de vier bemanningsleden nog wel maanden duren.

Verbaasd

De vondsten zijn gedaan op circa 80 centimeter onder de grond. Spierings liet donderdag weten verbaasd te zijn dat er ondanks de geringe diepte al zoveel is gevonden.

Het bedrijf Leemans uit Vriezenveen graaft per laag slechts tien centimeter af om de bommen niet ongewenst te beroeren. Tot dusver is nog niets van de vier 1900-ponders ontdekt.