UTRECHT - Het treinverkeer is donderdagochtend danig ontregeld geraakt door een computerstoring in Utrecht. Er reed geen enkele trein meer van en naar dit belangrijke knooppunt. Het lukte de NS ook niet om op zo'n korte termijn de honderden benodigde bussen als vervanging te regelen. De chaos op het spoor veroorzaakte een abnormale drukte op de wegen rond Utrecht.

In de ochtend zijn enkele stoptreinen in de regio Utrecht en enkele doorgaande treinen voorzichtig gaan rijden. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat het treinverkeer in de loop van de middag weer normaal verloopt.

Noodsysteem

Woensdagavond waren er al problemen met het computersysteem dat de seinen en wissels aanstuurt. Nadat het treinverkeer enige tijd platlag, schakelde ProRail over op het noodsysteem. Monteurs hebben de nacht doorgewerkt en leken het probleem onder controle te hebben, maar donderdagochtend stokten de systemen opnieuw.

De vele honderden gestrande reizigers op Utrecht Centraal bleven donderdagochtend wanhopig naar de vertrekborden kijken of belden met het werk. Een enkele trein die onverwacht toch nog vertrok, werd luid toegejuicht. De achterblijvers kregen gratis koffie van de NS.

Opheldering

Het CDA vroeg donderdag opheldering van verantwoordelijk minister Peijs (Verkeer) over de "steeds vaker voorkomende megastoringen" op het spoor. De partij vreest dat reizigers hun vertrouwen in vervoer per trein verliezen, als zij er niet op kunnen rekenen, "hoeveel gratis koffie de NS daar ook tegenover stelt".

Het CDA heeft Peijs gevraagd welke eisen zij aan spoorbeheerder ProRail zal stellen. De Tweede Kamer heeft al een eigen onderzoek lopen naar het functioneren van deze dienst.