BELFAST - Gerry Adams, de leider van de Ierse organisatie Sinn Fein, heeft het Ierse Republikeinse Leger (IRA) opgeroepen de wapens neer te leggen om definitief een einde te maken aan de gewapende strijd.

Het is voor het eerst dat Adams openlijk de IRA opriep de wapens neer te leggen. Hij deed zijn oproep tijdens een toespraak in Noord-Ierland een dag nadat de Britse premier Blair voor 5 mei algemene verkiezingen heeft uitgeroepen.

Alternatief

Adams riep de IRA op een politieke oplossing na te streven om een einde te maken aan het Britse bestuur in Noord-Ierland. "In het verleden heb ik het recht van de IRA verdedigd om een gewapende strijd te voeren. Dat deed ik omdat er geen alternatief was, nu is er een alternatief", aldus Adams.

Hij zei dat zowel in Ierland als in het buitenland politieke steun gezocht moet worden voor de politieke strijd voor een onafhankelijke republiek die slechts gevoerd moet worden met "politieke en democratische middelen".

Intern overleg

Hij voegde eraan toe te beseffen dat dergelijke "historische beslissingen" alleen genomen kunnen worden na intensief intern overleg. "Ik vraag u dit zo snel mogelijk te beginnen", aldus Adams. Volgens de Britse omroep BBC zou het "enige tijd" kunnen duren voordat de IRA reageert. Maar de BBC voegde eraan toe dat het ondenkbaar is dat de Sinn Fein-leider een dergelijke oproep zou doen als hij een "nee" zou verwachten.

Bankoverval

Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, is onder druk komen te staan, nadat bekend was geworden dat IRA-leden betrokken waren bij een bankoverval en bij een moord op een inwoner van Belfast. Sinn Fein heeft familieleden van het slachtoffer zijn steun betuigd, maar weigerde tot dusver openlijk afstand te nemen van de IRA. Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten vorige maand werd Adams op persoonlijk verzoek van president Bush geweerd bij officiële gelegenheden. Ook kreeg Adams geen visum voor de VS om er fondsen te kunnen werven.

De weigering van de IRA om te ontwapenen en om de vermeende betrokkenheid bij een aantal misdaden hebben pogingen verhinderd om de in 2002 vastgelopen besprekingen over zelfbestuur te hervatten.