DEN HAAG - Turkije zal geen vinger in de pap krijgen bij de opleiding van imams in Nederland. Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) woensdag beloofd aan de Tweede Kamer. Deze bleek hier fel tegen gekant te zijn.

Verdonk en staatssecretaris Rutte (Onderwijs) waren van plan met Diyanet, het Turkse ministerie voor godsdienstzaken, samen te werken bij het opzetten van de imamopleiding in Nederland. Diyanet stuurt academisch opgeleide imams naar Nederland. Van de ruim tweehonderd Turkse moskeeën in Nederland zijn er 150 aan deze organisatie verbonden.

Denkbeelden

Het idee van een Nederlandse imamopleiding is juist dat in Nederlandse moskeeën geen imams meer preken die onder invloed staan van denkbeelden uit het land van herkomst. Samenwerking met een Turkse staatsorganisatie zou daar afbreuk aan doen, vond de Kamer. Verdonk zei dat ze wel met Diyanet in gesprek blijft, onder andere over de afnemende invloed van de organisatie in Nederland. Zodra er genoeg in Nederland geschoolde imams zijn, hoeft Diyanet geen imams meer te sturen.

Draagvlak

De Tweede Kamer wil dat Verdonk vanaf 2008 geen verblijfsvergunningen voor buitenlandse imams meer afgeeft. De eerste imams van Nederlandse snit kunnen in 2010 klaar zijn met hun opleiding. Nog dit jaar krijgt een aantal organisaties subsidie om een opleiding op poten te zetten, waarna deze in 2006 kunnen beginnen. Verdonk wil alleen opleidingen waarin een islamitische organisatie samenwerkt met een erkende onderwijsinstelling. Zo krijgt een imamopleiding voldoende draagvlak en is het ook zeker dat het goed zit met de kwaliteit.