LEIDSCHENDAM - Het komende weekeinde dreigen de Nederlandse wegen overvol te raken. In het noorden van het land gaan de schoolvakanties beginnen, waardoor zo'n 600.000 Nederlanders erop uit zullen trekken. Daarnaast zijn grootschalige wegwerkzaamheden gepland en vinden grote publiekstrekkers plaats als het popfestival Parkpop en het motorrace-evenement TT in Assen.

"Door het samenvallen van de vakantiedrukte en grote evenementen, zullen de wegen overvol raken dit weekeinde", aldus een woordvoerder van de overkoepelende organisatie Toerisme Recreatie Nederland woensdag. "Alleen al naar Parkpop zondag gaan zo'n 450.000 mensen. Kortom, massa's mensen zullen op de weg zijn."

Van de 600.000 vakantiegangers uit het noorden des lands zullen er circa 250.000 in eigen land blijven. De rest reist door naar het buitenland. De ochtendspits zal volgens de ANWB vrijdag nog niet al te veel voorstellen, maar na twaalf uur 's middags neemt de drukte op de weg snel toe. Pas na zeven uur 's avonds zullen de files slinken.

Wegwerkzaamheden

De kans op een grote verkeerschaos is volgens de TRN-zegsman dit jaar helemaal groot in het eerste weekeinde van de grote vakantie, doordat tevens allerlei wegwerkzaamheden staan gepland. De ANWB heeft eerder deze week al gewaarschuwd voor flinke vertragingen door grootschalige werkzaamheden.

Vooral op de snelweg A2 van Amsterdam naar Maastricht en op de route A27 in de richting Utrecht naar Breda ter hoogte van Gorinchem wordt het geduld van de automobilist op de proef gesteld. Op de A28 Zwolle-Assen-Groningen wordt in beide richtingen een lange file verwacht door de TT in Assen, vakantieverkeer en wegwerkzaamheden tussen Staphorst en Nieuwleusden. Daarnaast wordt het dringen op snelwegen rond de Veluwe.

Vrijdagmiddag 5 juli begint de grote vakantie voor scholieren in het zuiden van Nederland. Een weekeinde later sluiten de deuren van het voortgezet onderwijs in het midden van het land voor de zomer, en op 19 juli gaan de basisscholen in deze regio voor twee maanden dicht.

In totaal gaan volgens TRN in juni en augustus zo'n 3,5 miljoen Nederlanders erop uit in eigen land. Er vieren nog eens 4,5 miljoen inwoners vakantie over de grenzen.