PEKING - China is woensdag begonnen met de restauratie van de twee grote paleizen van de Dalai Lama, de geestelijk leider van Tibet die in ballingschap in India leeft. Volgens officiële Chinese media gaat het project ongeveer 40 miljoen euro kosten.
Dalai Lama

Het gaat om het beroemde
Potala Paleis
Norbulingka

Het Potala, een groot massief complex op een steile heuvel boven de hoofdstad op een hoogte van 3700 meter, wordt verweerd door de wind. Bovendien is een deel van de opbouw aangetast door wormen, aldus kranten. Het paleis, voor velen hét symbool van het Tibetaanse boeddhisme, kampt bovendien met verzakkende fundamenten. Ruim vijftig onderdelen van het gebouw worden beschouwd als gevaarlijk.

Het Potala Paleis bestaat uit dertien verdiepingen en vele duizenden kamers. Het werd gebouwd in de 17e eeuw. De plek diende in de duizend jaar daarvoor al als verblijf van de Dalai Lama.

De huidige Dalai Lama - de 14e - verbleef er tot 1959, toen hij en zijn aanhangers naar India vluchtten na een mislukte opstand tegen de Chinese troepen die het land acht jaar daarvoor hadden bezet.