De Iraanse autoriteiten claimen de protesten in het land te hebben neergeslagen. De Revolutionaire Garde van het bewind heeft dat zondag gemeld via zijn mediakanalen. Het ging om de hevigste protesten sinds 2009.

"De revolutionaire bevolking van Iran heeft samen met de Basij-milities, politie en het ministerie van Inlichtingen de keten van onrust gebroken, die was gecreëerd door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de zionisten, Saudi-Arabië, de hypocrieten en aanhangers van de sjah", aldus de Revolutionaire Garde.

In de afgelopen weken zijn duizenden Iraniërs de straat opgegaan in tientallen steden om te demonstreren tegen onder meer corruptie, werkloosheid en onderdrukking. Ongeveer duizend demonstranten zijn opgepakt. Bij de onlusten vielen meer dan twintig doden.

Veel van de personen die zijn aangehouden zijn volgens de autoriteiten "beetgenomen" door mee te doen aan de demonstraties. Het grootste deel zou inmiddels zijn vrijgelaten nadat een borgsom is betaald. "Alleen de leiders van de protesten zitten vast in de gevangenis."

Groene Beweging

In 2009 werd ook massaal geprotesteerd in het land. Die protesten kregen de bijnaam de Groene Beweging. Na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in dat jaar beschuldigde de politieke oppositie het regime van verkiezingsfraude.