AMERSFOORT - Vlakbij station Amersfoort zijn woensdagmiddag twee treinen op een wisselovergang zijdelings tegen elkaar gebotst. Volgens de NS was een trein leeg, in de andere, een stoptrein, zaten wel mensen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Beide treinen zijn ontspoord.

Van en naar Amersfoort is er voorlopig geen treinverkeer mogelijk. Dat gaat zeker een uur duren, aldus de NS. De treinen zouden ten hoogste 40 kilometer per uur hebben gereden.

Bom

Het treinverkeer rond Lage Zwaluwe (Noord-Brabant) is woensdagmorgen tegen 11 uur stilgelegd omdat in de buurt van het spoor een bom uit de Tweede Wereldorlog onschadelijk wordt gemaakt.

De snelweg A16 zal woensdagmiddag ter plekke enige tijd in beide richtingen worden afgesloten. Vanuit Dordrecht rijden er geen treinen naar Roosendaal en naar Breda, meldde de Railverkeersleiding. De NS kan geen bussen inzetten. Treinreizigers krijgen te maken met een vertraging van meer dan een uur.

De bom werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van de hogesnelheidslijn (HSL). Het gaat om een zogenaamde vijfhonderdponder. Die lag in de buurt van het station Lage Zwaluwe bij Zevenbergschen Hoek. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) gaat de bom ter plaatse demonteren. Tijdens de demontage, die waarschijnlijk drie kwartier gaat duren, zal de omgeving in een straal van 425 meter worden afgezet. Boven dit gebied mag ook geen vliegverkeer aanwezig zijn. De EOD begint om 13.45 uur met de klus. Heiwerk in de buurt van het station is stilgelegd tot de bom is gedemonteerd.