De Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse president, Donald Trump en Moon Jae-in, hebben in een telefoongesprek afgesproken gezamenlijke militaire oefeningen uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in februari. De spelen zijn in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder zei donderdag dat Moon om het uitstel had gevraagd en de Amerikaanse president Trump instemde.

Volgens Moon zijn de oefeningen opgeschort zo lang er geen nieuwe provocaties van Noord-Korea komen. Het Witte Huis noemde dit een stap om de Olympische Spelen uit de sfeer van het conflict met Noord-Korea halen. Ook moet het de Zuid-Koreanen in staat te stellen zich op de veiligheid van de Spelen te concentreren.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un suggereerde in zijn nieuwjaarstoespraak dat zijn land aan de Olympische Spelen mee zou kunnen doen. Hoewel hij hier over wil overleggen met Zuid-Korea, is er sinds de aankondiging geen contact meer geweest tussen de landen over de deelname van Noord-Korea.

Grote terreuroefening Zuid-Korea in aanloop naar Winterspelen
72
Grote terreuroefening Zuid-Korea in aanloop naar Winterspelen