VATICAANSTAD - De kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk komen vanaf 18 april in de Sixtijnse Kapel bijeen om in conclaaf een opvolger te kiezen van de zaterdag overleden paus Johannes Paulus II. Dat heeft kardinaal Simonis woensdag gezegd na een vergadering van de kardinalen in het Vaticaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


'Het moet een man van geloof, hoop en liefde zijn'


De Sixtijnse Kapel, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het Vaticaan, is vanaf donderdag tot na het conclaaf gesloten. De Vaticaanse musea, waaronder de kapel valt, zijn vrijdag, de dag dat paus Johannes Paulus II wordt begraven, gesloten.

Kandidaten

Tijdens de voorbereidende vergadering voor het conclaaf zullen de kardinalen volgens Simonis de situatie van de Rooms-Katholieke Kerk in alle vijf continenten bespreken. Over het profiel van de nieuwe paus wilde hij opnieuw weinig kwijt. "Het moet een man van geloof, hoop en liefde zijn", zei hij. De twee belangrijkste eigenschappen van een paus zijn volgens hem bestuurlijk inzicht en het vermogen om de boodschap van de kerk goed te communiceren.

Simonis zei verscheidene kardinalen op het oog te hebben die volgens hem geschikt zouden zijn voor het pausambt. Namen noemde hij uiteraard niet. "Maar ik ben niet op die mensen gefixeerd. Ik weet niet hoe de besprekingen gaan verlopen en hoe de Heilige Geest ons zal leiden."

Alleen kardinalen van beneden de tachtig jaar mogen aan het conclaaf deelnemen. Simonis is de enige Nederlander in het gezelschap. Het aantal stemgerechtigde kardinalen staat op 117. Aangezien de Filipijn Jaime Sin om gezondheidsredenen is thuisgebleven, zullen er naar verwachting 116 aan de stemmingen deelnemen.