NAIROBI - Leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo hebben bij de stad Bunia drie massagraven gevonden. Dat hebben militaire woordvoerders van de VN zondag gemeld

De VN'ers vonden op donderdag en vrijdag twee massagraven. Een van de graven bevatte 37 lichamen en de andere 38, aldus kolonel Tim Watts, de chef-staf van de VN-missie in Congo. Op drie na waren alle lichamen in het eerste graf van vrouwen en kinderen. In het andere graf bestond de helft van de doden uit vrouwen en kinderen.

Op zondag vonden de VN'ers een derde massagraf bij het huis van de gouverneur van Bunia. Daarin lagen voornamelijk ongeïdentificeerde strijders die met machetes om het leven waren grebracht. VN-woordvoerder Toure zei dat de gouverneur vermoedelijk op de vlucht is geslagen.

Bunia in het noorden van het land was afgelopen week het toneel van hevige gevechten. Zeker 85 mensen kwamen daarbij om het leven. In en rond de stad wordt al lange tijd gevochten tussen vooral leden van de Hema-stam en de rivaliserende Lendu-gemeenschap.

De stammenstrijd heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Volgens Watts is het nu weer betrekkelijk rustig in het gebied, doordat troepen uit het buurland Uganda zaterdag de stad opnieuw hebben ingenomen.