HOOGEZAND-SAPPEMEER - In het Groningse Hoogezand-Sappemeer zijn 108 woningen in vier flats ontruimd wegens de vondst van explosieven in een van de woningen. In verband met de vondst heeft de politie dinsdag een 60-jarige flatbewoner gearresteerd. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bewoners, 350 in totaal, worden opgevangen in een nabijgelegen wijkcentrum of gaan naar familie of vrienden. De politie kon niet zeggen om wat voor explosieven het gaat. Voorzover bekend zou het licht explosief materiaal zijn. De mobiele eenheid van de politie verleent ondersteuning bij de ontruiming.

De politie kreeg de tip over de explosieven dinsdag binnen. Maar de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) wilde de ontruiming overdag, omdat de dienst bij het opruimen van het explosieve materiaal veilig wil werken. Zolang de explosieven er liggen, is er geen gevaar. Dat ontstaat volgens de EOD pas bij het opruimen.

Hobbyist

Het zou volgens een woordvoerder gaan om materiaal van een hobbyist. De flats liggen midden in een woonwijk. De woning van de arrestant ligt precies op de hoek van het gebouw. Het gaat om twee flats van drie en twee van vier verdiepingen in een straal van vijftig meter rondom de hoekwoning. De vier blokken worden overigens in september gesloopt.

Laconiek

De meeste omwonenden reageren laconiek op de ontruiming. Buurman A. Kruijer zat op zijn werk toen hij over de ontruiming hoorde. Hij mag op zijn dooie akkertje nog even naar huis om zijn vier katten op te halen. "Voor als de boel de lucht in vliegt." H. Benthum, bewoner van één van de flats, is niet echt verbaasd over de ophef in zijn straat. "De buurt holt de laatste tijd achteruit. Tegenwoordig mag iedereen hier maar wonen."