WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush besloot in zijn toespraak over het Midden-Oosten op te roepen tot vertrek van Arafat, nadat hem ter ore was gekomen dat de Palestijnse leider geld had overgemaakt aan een Palestijnse terreurorganisatie. Dit hebben regeringsfunctionarissen in Washington woensdag tegen de New York Times gezegd.
New York Times

Yasser Arafat zou 20.000 dollar (20.362 euro) hebben betaald aan de al-Aqsa Martelarenbrigades. Deze terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de jongste zelfmoordaanslag bij een bushalte in Jeruzalem. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Het gevolg van de ontdekking was dat het agressieve diplomatieke initiatief dat was gepland na de toespraak van Bush, waaronder een onmiddellijk bezoek van minister Powell van Buitenlandse Zaken aan het Midden-Oosten en een vredesconferentie, moest worden uitgesteld. De zegslieden zeiden dat er nu een nieuwe ronde van consulaties nodig is, voordat Washington besluit over de volgende stappen.

Volgens regeringsfunctionarissen in Washington staat in een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Arafat de al-Aqsa Martelarenbrigades financieel blijft steunen, ondanks dat hij in het openbaar blijft zeggen dat hij alles doet om terreur te voorkomen. Bush zou daarop hebben besloten dat Arafat moet gaan. ,,Dat was de druppel'', aldus een zegsman.

/DOSSIERMidden-Oosten