AMSTERDAM - Twee medewerkers van het filiaal van Albert Heijn aan de Amsterdamse Eerste van Swindenstraat dreigen alsnog te worden vervolgd voor de mishandeling van een winkeldief in november 2003. De zaak werd eerder door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

De mishandelde winkeldief diende een klaagschrift in bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog strafvervolging van het tweetal te bewerkstelligen. Volgens de advocaat van de dief, P. Plasman, heeft het Openbaar Ministerie in die procedure geadviseerd de twee AH-medewerkers alsnog te vervolgen.

Het AH-duo kwam eerder in aanraking met justitie wegens soortgelijke voorvallen en haalde daarmee ruimschoots de publiciteit. In 2002 achtervolgde het tweetal een winkeldief naar het nabijgelegen Oosterpark, om deze daar een afstraffing te geven.

Veroordeling

Die zaak leidde tot een veroordeling van een van de twee, de bedrijfsleider van het filiaal, de ander werd vrijgesproken. Wijlen prins Bernhard sprak zijn waardering uit voor het optreden van de twee en betaalde de door de rechter opgelegde geldboete.

In juni 2003 arresteerde de politie de twee medewerkers opnieuw nadat zij een winkeldief hadden geslagen. Justitie seponeerde ook die zaak.

Buik

De dief die zij in november 2003 in de kraag grepen, zou in zijn buik zijn getrapt en in zijn gezicht zijn geslagen. Advocaat Plasman deed namens zijn cliënt aangifte van zware mishandeling. Over zes weken beslist het hof op het verzoek van de dief om vervolging van de AH-medewerkers te bevelen.