DEN HAAG - De man die dinsdag vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer is gesprongen, maakt deel uit van een actiegroep voor gescheiden vaders. De verdachte is een 54-jarige Engelsman die in België woont. Hij brak door zijn sprong, enkele meters naar beneden, zijn beide enkels.

Dat heeft de politie Haaglanden dinsdag bekendgemaakt. Een beveiligingsbeambte die over de balustrade achter de man aan sprong, raakte gewond. In de Kamer was het wekelijkse vragenuurtje net voorbij, waarbij de minister Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) waren. Donner was al weggelopen.

Omgangsregeling

De actiegroep van de man pleit voor een betere omgangsregeling van gescheiden vaders met hun kinderen. Duizenden vaders zijn aangesloten bij organisaties als Dwaze Vaders, Stop OmgangsONrecht en Fathers 4 Justice. De leden van de laatste voerden onlangs opmerkelijke acties, onder meer in Groot-Brittannië. De politie wil niet zeggen tot welke groep de man behoort.

De actievoerder kwam in een gangpad naast de Kamerbankjes terecht. Hij werd buiten de plenaire zaal geboeid, verpleegd en later op een brancard afgevoerd naar het ziekenhuis. De Tweede Kamer heeft bij de politie aangifte gedaan.

Transparant

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas schorste de vergadering even. Later zei hij geschrokken te zijn. "Maar ook besefte ik meteen dat de man geen gevaarlijke dingen bij zich kon hebben, omdat hij anders niet door de detectiepoortjes kon zijn gekomen." Weisglas wil niet meteen aan nieuwe beveiligingsmaatregelen denken. "We wachten advies af van deskundigen. Maar het uitgangspunt blijft dat dit een transparant gebouw is. We zijn geen kantoorgebouw maar het kloppende hart van de democratie", aldus Weisglas.

De Kamerleden Van Heemst (PvdA) en Atsma (CDA) zeiden beiden in een eerste reactie te vrezen dat het ooit nog zo ver komt, dat om veiligheidsredenen een glazen wand wordt aangebracht tussen de publieke tribune en de grote zaal.