VATICAAN - De kardinalen hebben tot nu toe geen beslissing genomen over de datum waarop het conclaaf begint waar de opvolger van de paus wordt gekozen. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, dinsdag laten weten.

Het conclaaf moet volgens de regels op zijn vroegst op 17 april en niet later dan 22 april beginnen.

Mgr.Piero Marini, die belast is met de liturgische dienst bij de uitvaart van de paus, zei dinsdag dat tijdens het conclaaf van de kardinalen voor het eerst in de geschiedenis het hele terrein van het Vaticaan voor buitenstaanders wordt gesloten. De kardinalen mogen tijdens het conclaaf geen contact hebben met de buitenwereld.

Door het gebied van de Vaticaan te sluiten worden de kardinalen in staat gesteld vrij te bewegen tussen de plaats waar zij verblijven, het Domus Marthae, de kapellen waar missen worden opgedragen en de Sixtijnse kapel, waar de stemmingen over de nieuwe paus plaatsvinden.

Klokkenluiden

Marini liet ook weten dat de verkiezing van een nieuwe paus deze keer niet alleen door witte rook zal worden aangekondigd, maar ook door het luiden van de klokken van de Sint Pieter. Dit om verwarring te voorkomen, aldus Marini.