LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft koningin Elizabeth dinsdag gevraagd het parlement volgende week maandag te ontbinden, zodat de Britten op 5 mei (Hemelvaartsdag) naar de stembus kunnen voor Lagerhuis-verkiezingen.

Blair kondigde de verkiezingen aan op de stoep van Downing Street na zijn korte bezoek aan Buckingham Palace. Volgens hem heeft de Labour-partij een 'roeping' om een derde termijn te dienen als regeringspartij. Blair stelt de economische verworvenheden van zijn regering centraal in zijn verkiezingscampagne.

De premier beantwoordt woensdag voor de laatste keer tot de verkiezingen vragen in het Lagerhuis. Donderdag is de laatste zittingsdag van het parlement, dat dan naar verwachting nog een groot aantal wetsvoorstellen zal proberen af te handelen.

De Labour-partij behaalde in 1997 een overweldigende overwinning door 419 van de 659 zetels in de wacht te slepen. Dat evenaarde de partij vier jaar geleden vrijwel met 413 zetels.

De huidige peilingen schetsen een minder rooskleurig beeld voor Blairs toekomst. Daaruit blijkt dat Labour ongeveer 37 procent van de stemmen kan verwachten, terwijl de Conservatieve Partij met 34 procent het gat lijkt te dichten. De Liberaal Democraten komen in de peilingen op ongeveer 21 procent.