AMSTERDAM - Mat Herben heeft in januari Pim Fortuyn, die toen lijsttrekker was van Leefbaar Nederland, beschuldigd van drugsgebruik. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. LPF-fractievoorzitter Herben zou tijdens een sollicitatiegesprek van de partij de beschuldiging hebben geuit om op de kandidatenlijst van de Tweede Kamer te komen.
Volkskrant

Het incident leidde ertoe dat Herben geen plek kreeg op de kieslijst. "Het kwam op ons over als: ik weet dit, ik moet dus op de lijst", verklaart Erik Laken, voorzitter van de sollicitatiecommissie van het district Utrecht. "Hij probeerde ons voor het blok te zetten. Unaniem concludeerden we dat Herben niet op de lijst hoorde. Wat hij deed was niet oprecht. Je gaat niet bij je sollicitatie je lijsttrekker zwart maken."

Het voorval deed zich voor op 18 januari in een zaaltje waar de commissie gesprekken hield met potentiële kandidaten voor de Tweede Kamer."Ik ben stomverbaasd over Herbens rol nu. Dat hij steeds zo positief over Fortuyn praat. Dit rijmt niet", aldus Laken.

Herben

In een eerste reactie verwerpt Herben de beschuldigingen. "Pim gebruikte, voor zover ik weet, geen drugs", vertelt hij in de Volkskrant. "Ik heb wel met de commissie, nadat zij mij had gevraagd of er iets uit mijn verleden kon opduiken, in het algemeen gesproken over de flamboyante levensstijl van Fortuyn. Maar ik heb hem zeker niet beschuldigd van drugsgebruik."

Lammetje

"Ze vroegen mij verder of ik iets wist over Fortuyn dat nadelig kon zijn voor de partij. Ik zei dat ik vrienden van Pim kende en die zeiden dat Fortuyn niet chantabel was. Aan Schnetz (tot dinsdag vice-voorzitter van Leefbaar Nederland, red.) heb ik later nog gezegd dat Fortuyn zo onschuldig was als een lammetje."