DEN HAAG - Milieudefensie begint een proefproces tegen de gemeente Den Haag als die niet snel maatregelen neemt tegen de luchtvervuiling in twee straten. De Stille Veerkade en de Amsterdamse Veerkade zijn al jaren de meest vervuilde straten van Nederland.

Metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tonen aan dat de lucht daar de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit bijna twee maal overschrijdt. Milieudefensie heeft dinsdag in brieven aan zowel minister Peijs (Verkeer) als de gemeente Den Haag directe verbetering geëist. Gebeurt dat niet, dan stapt de milieuorganisatie samen met de bewoners naar de rechter.

Luchtkwaliteit

De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland in ademnood' waarmee Milieudefensie aandacht vraagt voor de luchtkwaliteit. "De hoeveelheid fijnstof in de lucht mag hooguit 35 dagen per jaar boven de Europese norm van 50 microgram per kubieke meter uitkomen. Op de Stille Veerkade en Amsterdamse Veerkade werd die norm vorig jaar op tachtig dagen overtreden. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het dit jaar minder erg zal zijn", aldus J. Wijnhoven van Milieudefensie dinsdag.