AMSTERDAM - Het is kinderlijk eenvoudig via Schiphol wapens te smokkelen naar het buitenland. In koffers verpakte geweren komen ongezien langs de beveiliging op de luchthaven. Dat blijkt maandag uit een test van het televisieprogramma Nova.

De actualiteitenrubriek nam de proef op de som, nadat een jager ongezien een geweer in zijn koffer naar Spanje kon vervoeren. Omdat hij de papieren rompslomp bij het legaal vervoeren van zijn wapen 'beu' was, besloot Hans van Iersel zijn geweer in een koffer mee te nemen. Kogels om wilde varkens en herten te schieten, zaten elders verpakt. "Geen haan die ernaar kraait."

De directie van Schiphol ontkent niet dat de smokkel van wapens via de luchthaven mogelijk is. Ze laat weten dat de veiligheid niet in gevaar is geweest, omdat de koffer met het wapen zich in de bagageruimte van het vliegtuig bevond.

Onderzoek

Minister van Justitie Piet Hein Donner laat in een reactie weten een onderzoek in te stellen. Hij benadrukt eveneens dat het luchtvaartverkeer niet in gevaar is geweest. Vorige maand hebben 21 geregistreerde wapentransporten plaatsgevonden, laat hij weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om sportwapens.

PvdA-Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen wil van Donner weten hoe de controles op Schiphol precies in hun werk gaan. Hij pleit ervoor dat één minister eindverantwoordelijk wordt voor de luchthaven. Nu zijn naast de minister van Justitie de ministers van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat verantwoordelijk.

Eind vorige maand werd bij een overval op een waardetransport van KLM op de luchthaven voor tientallen miljoenen euro's aan juwelen buitgemaakt.