HILVERSUM - Het voorgenomen kabinet van CDA, VVD en LPF legt de nadruk op de plichten van de burgers. Dat meldt het Radio 1 Journaal. De actualiteitenrubriek op Radio 1 zegt zich te baseren op het uitgelekte concept-regeerakkoord.
concept-regeerakkoord

In het akkoord staat volgens de NOS dat de onderhandelaars van de drie partijen willen dat in Nederland gevestigde allochtonen alsnog verplicht worden een inburgeringscursus te volgen als hun kennis van het Nederlands onvoldoende is en als ze een werkloosheids- of bijstandsuitkering hebben.

Als ze weigeren aan zo'n cursus deel te nemen, zal de uitkering worden ingehouden. Het concept-akkoord maakt volgens het Radio 1 Journaal ook melding van een verplichte toets voor kleuters. Die toets moet het gemakkelijker maken taalachterstanden vroegtijdig te signaleren.

De partijen willen af van het automatisme dat werknemers stoppen met werken zodra ze 65 jaar zijn. Mensen zouden zelf mogen bepalen of ze na hun pensioengerechtigde leeftijd doorwerken. De onderhandelaars willen ook oudere werklozen vanaf 57 jaar weer verplicht laten solliciteren, zo meldt het Radio 1 Journaal.