WENEN - De roemruchte Oostenrijkse politicus Jörg Haider gaat met een nieuwe partij verder. Hij heeft de Alliantie voor de Toekomst van Oostenrijk opgericht. Daarmee is de splitsing van zijn voormalige partij, de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ), bezegeld. De FPÖ is coalitiepartner van de conservatieve Volkspartij van premier Schüssel.

Als FPÖ-voorzitter bezorgde Haider de rechts-liberale FPÖ verscheidene opzienbarende verkiezingszeges. In het succes van de FPÖ kwam echter de klad. Haider zei maandag dat hij samen met andere FPÖ-kopstukken in de Alliantie de verloren kiezers wil terugwinnen, meldden Oostenrijkse media.

Onder de 'overlopers' is huidig FPÖ-voorzitter Ursula Haubner, sinds begin dit jaar minister van Sociale Zaken. Zij verklaarde haar post te willen behouden.

Vorige week was het bestuur van de FPÖ in Wenen bijeengekomen om zich te beraden over de koers van de partij. De leiding zette toen het hoofd van de extreme vleugel van de FPÖ uit de partij. Eerder waren onder druk van Haider al andere radicale politici verwijderd en een heroprichting van de partij aangekondigd.

De jongste ingrepen volgen op de dramatisch verlopen verkiezingen in de deelstaat Neder-Oostenrijk. De FPÖ verloor daar begin maart de helft van haar aanhang.