DEN HAAG/MAASTRICHT - De belastingdienst schendt afspraken door oude overeenkomsten met bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag op te zeggen. Dat stellen twaalf bewoners komende donderdag in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag. Ze willen dat de fiscus aanslagen uit 2003 volgens de oude afspraken vaststelt.

Op Vinkenslag heerste jarenlang een speciaal belastingregime. Ondernemers op het kamp betaalden volgens een oude afspraak slechts 3 procent belasting over hun brutowinst. Aan afspraken zoals deze maakte staatssecretaris Wijn met ingang van 2004 een einde. Voor 2003 werden ze als "uitvloeisel van het vertrouwensbeginsel" uiteindelijk ook nog toepast, antwoordde hij op vragen uit de Tweede Kamer.

Advocaat J. Sligchers van de kampbewoners noemt de afspraken tussen de fiscus en zijn cliënten ook niet abnormaal omdat de ondernemers minder aftrekposten hadden en minder korting kregen. De eindsom was vergelijkbaar met het wettelijke tarief, aldus de raadsman. Op de vraag wat de reden van het kort geding dan nog is, wilde hij niet ingaan.

Een woordvoerder van de belastingdienst laat desgevraagd weten dat de oude afspraken onwettig zijn daarom zijn opgezegd. "Speciale tarieven bestaan niet meer. De wet geldt."