ROTTERDAM - "Lonsdale-jongeren zijn potentiële tijdbommetjes", aldus Gé Grubben van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendisciminatie (LBR) maandag. "Nu hebben de meesten geen politieke ideologie, maar die kunnen ze wel gaan vormen."

Grubben reageert op de vechtpartij die zaterdag in Venray uitbrak tussen ongeveer zestig mensen van Turkse afkomst en een twintigtal Lonsdale-jongeren. Deze hadden de ruiten van een moskee ingegooid en raakten slaags met de groep Turken die hun moskee verdedigden.

Engels bokskledingmerk

Het Lonsdale-merk dat van oorsprong een Engels bokskledingmerk is, wordt geassocieerd met rechtsextremistische ideeën en racisme. In het woord Lonsdale zouden de letters NSDA verwijzen naar de NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), de nazipartij van Adolf Hitler. In de grote steden lopen ook jongeren met deze kleding rond, maar op het platteland wordt de kleding vaak versierd met buttons of sticksels met symbolen van bijvoorbeeld de White Power-beweging, waardoor de associatie met het rechtsextremisme groter wordt.

Grubben pleit voor het onaantrekkelijk maken van de Lonsdale groep. "Het moet voor jongeren onaantrekkelijk zijn om zich bij die groep aan te sluiten. Met een mentoruurtje op school kom je er dan niet mee." Grubben ziet graag dat er een lik-op-stuk-beleid gevoerd wordt door alle instanties en wil ook graag dat de gemeente dit samen oppakken. "Er moet heel duidelijk gemaakt worden dat dit gedrag niet te toleren is."

Slecht idee

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert negatief op de ideeën van het LBR om een gemeentelijke aanpak te stimuleren. "Een gemeente heeft de middelen niet om dit soort gedrag te voorkomen. Bovendien komt het niet tegemoet aan de locaal specifieke problemen. Het is een slecht idee", aldus een woordvoerder. In het kernbeleid Veligheid is opgenomen dat gemeenten een regierol hebben om in samenwerking met alle instanties als politie en GGD, alleen bij herhaaldelijk voorkomen in te spelen op problemen.

Tegenreactie

Het gedrag van de Lonsdale-jongeren roept een tegenreactie op van anderen in de samenleving. "Turken of Marokkanen in Nederland hebben een netwerk aan mensen die ze kunnen oproepen. Je hoort nu al dat groepen het recht in eigen hand nemen. Er wordt op Lonsdale-jacht gegaan, alleen omdat ze die kleding aanhebben. Niet omdat ze bepaalde sympathieën hebben of zich er naar gedragen hebben", aldus Grubben."Het zet de samenleving onnodig op scherp."

Grubben ziet overigens ook graag dat gemeenten de ouders aanspreken op het gedrag van hun kinderen. "Het moet voor iedereen duidelijk zijn aan welke regels je je in Nederland moet houden, dus ook voor ouders die aan de zijlijn van een voetbalwedstrijd bepaalde teksten roepen."