ROME - Op en rond het Sint Pietersplein in Rome verzamelen zich maandagmiddag duizenden mensen. Ze hopen later in de middag een glimp op te kunnen vangen van de baar met daarop het lichaam van paus Johannes Paulus II.

De opgebaarde paus wordt dan via het plein overgebracht van het Apostolisch Paleis naar de Sint Pieter. Diverse straten rondom het plein zijn afgesloten voor alle verkeer. De menigte wordt via paden afgezet met hekken naar het plein geleid. Op diverse plaatsen in zijstraten staan noodhospitalen klaar die nu en in de komende dagen mensen kunnen opvangen.

Vele mensen staan al uren lang in de brandende zon te wachten. Op verscheidene plaatsen worden flesjes water uitgedeeld. Ook houden veel mensen een paraplu boven hun hoofd om zich tegen de zon te beschermen.

De Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, Monique Frank, kon nog niet zeggen wie vrijdag namens Nederland de uitvaart van de paus zal bijwonen. Op de ambassade, die vlak bij het Sint Pietersplein staat, hangt de Nederlandse vlag halfstok.