AMSTERDAM - Het Amsterdamse restaurant Wilhelminadok, waar zondag het cruiseschip River Duchess tegenaan voer, is voorlopig onbruikbaar. Dat zei een woordvoerder van het stadsdeel Amsterdam-Noord maandag. Volgens de dienst Bouwen en Wonen van de gemeente zijn de plafonds van de eerste en de tweede etage 10 centimeter omhoog gekomen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het pand kan volgens de zegsman niet meer worden gebruikt en nu is het afwachten wat de eigenaar ermee wil. Hij kon niet zeggen of het restaurant een verzekering had tegen aanvaringen. Om instorting te voorkomen, heeft de gemeente het Italiaanse restaurant zondag al laten stutten.

Gewonden

Door de aanvaring raakten drie mensen, onder wie twee passagiers en een persoon op het terras van Wilhelminadok, gewond. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) konden de passagiers na onderzoek in het ziekenhuis weer terug op het schip. Over de toestand van de derde gewonde kon hij maandag niets zeggen.

Onderzoek

Het KLPD doet samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzoek naar de precieze oorzaak van de aanvaring. Eerste metingen, die de inspectie zondag heeft uitgevoerd, hebben geen tekortkomingen geconstateerd. Volgens een woordvoerder van de inspectie is het echter nog te vroeg om daaraan conclusies te verbinden. Het cruiseschip ligt nu in Hardinxveld-Giessendam, waar nader onderzoek wordt verricht.

Schip

Wanneer het schip verder kan varen, is nog niet duidelijk. Door de aanvaring heeft het namelijk een flinke beschadiging aan de voorsteven opgelopen. Aan boord zaten Amerikanen die een lentetripje door Nederland en België gingen maken. Hun trip begon afgelopen weekeinde.