Bij zijn aftreden als voorzitter van LN haalt Jan Nagel nog eenmaal uit naar de Lijst Pim Fortuyn. De LPF maakt zich volgens hem niet hard voor bestuurlijke vernieuwing. De partij zal dan ook geen lang leven beschoren zijn.

"De huidige partijleiding heeft er nooit blijk van gegeven vernieuwend te zijn. Ze is eerder conservatief." Dat zei Jan Nagel dinsdagavond bij zijn formele aftreden als voorzitter van Leefbaar Nederland. Nagel verwacht al in 2003 vervroegde verkiezingen. "Deze instabiele coalitie zal niet lang stand houden". Leefbaar Nederland maakt zich volgens de scheidend voorzitter op voor "een krachtige campagne".

Gelukszoekers

Nagel benadrukte dat Leefbaar Nederland in 1999 de partij was met vernieuwende ideeën, die de politiek wilde opschudden. Hij heeft weinig vertrouwen in de huidige leiders van de LPF. "De gedachtegangen of politieke redeneringen van Herben, Hoogendijk of Janssen van Raay kennen we niet. Wat mij betreft zijn het reactionaire gelukszoekers die zonder Fortuyn nooit de politiek in waren gegaan. Ik kan het inschatten, want een aantal van hen kwam van onze lijst af. Het is een toevallig bij elkaar gekomen club."

Herben werd afgewezen bij LN

Mat Herben stelde zich volgens Nagel vorig jaar kandidaat voor een kamerzetel bij LN. Hij werd, zegt Nagel, afgewezen omdat hij geen enkel origineel of aansprekend idee had.

Minder dan tien

Nagel denkt dat de LPF nooit het huidige percentage zetels kan halen bij de Statenverkiezingen op 11 maart volgend jaar. Nagel treedt dinsdagavond af als partijvoorzitter omdat Leefbaar Nederland slechts twee kamerzetels heeft behaald bij de verkiezingen. Bij minder dan tien, zo beloofde hij al veel eerder, zou hij opstappen.

Nagel wordt opgevolgd door Jan Jetten. Dinsdagavond werd Jetten tijdens het congres van die partij met meerderheid van stemmen gekozen.