LEEUWARDEN - De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag tegen de 37-jarige M.S. levenslang geëist voor de moord op zijn ex-vrouw en haar moeder. Daarnaast wordt hem poging tot moord op zijn zoontje en ex-schoonvader ten laste gelegd.

In oktober 2004 veroordeelde de rechtbank in Groningen de Winschotenaar tot achttien jaar cel met tbs en dwangverpleging. De advocaat-generaal eiste geen tbs-maatregel omdat uit onderzoeken is gebleken dat de man moeilijk te behandelen valt. Daaruit concludeert de advocaat-generaal dat tbs geen optie is.

Een jaar geleden, op 3 april 2004, bracht hij zijn 23-jarige ex-vrouw Geertje Pelgrim in haar ouderlijk huis in Appingedam met veertien messteken om het leven. Op dat moment hield zij hun vijf maanden oude zoontje in haar armen. Het jongetje raakte gewond aan zijn rechterpols.

In hetzelfde huis stak hij eerder zijn ex-schoonmoeder met twee messteken dood. De gewezen schoonvader, die de deur voor hem had geopend, kreeg een messteek in de buik. Hij overleefde de aanval ternauwernood.

Na het drama in Appingedam vluchtte de man met zijn zoontje in de auto richting het Eemskanaal. Daar wilde hij zelfmoord plegen door het water in te springen met het kind op de arm. In het water bedacht S. zich en klom het kanaal uit. Op weg naar het ziekenhuis werd hij door de politie klem gereden en gearresteerd.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Centrale vraag tijdens de behandeling maandag was in welke mate de stoornis van de verdachte succesvol te behandelen valt. Bij de man is een narcistische persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Dat is iemand die alleen op zichzelf is gericht en schuld en verantwoordelijkheid altijd bij anderen neerlegt. Volgens de deskundigen is de stoornis moeilijk te behandelen. De kans dat iemand na behandeling in herhaling valt, is 20 procent, zo is uit cijfers gebleken.

Advocaat-generaal J. Stoffels vindt dat de uitkomsten van het psychisch onderzoek en de statistieken voldoende bewijzen leveren om levenslang te eisen. De advocaat van de Winschotenaar, C. Eenhoorn, vindt levenslang alleen van toepassing voor personen die "geen stoornis hebben en aan het moorden slaan". Volgens Eenhoorn zou behandeling juist wel effect hebben op de stoornis van S. De advocaat pleit daarom voor achttien jaar gevangenisstraf met tbs en dwangverpleging.